Hrady.cz
Část románského hradu, rozšířeného ve 14. a 15. stol., tvořená rotundou, hranolovou věží, přilehlou původně gotickou budovou a odkrytými základy románského paláce. Dnes na hradě sídlí Městské muzeum, pořádají se zde výstavy, koncerty atp.
Týnec nad Sázavou

Hrad a Muzeum Týnec nad Sázavou

Graficke pismenko V Týnci nad Sázavou stojí hrad s románskou rotundou a gotickou věží. Na hradě sídlí Městské muzeum - je zde stálá expozice týnecké kameniny, románské sklepení a archeologická expozice, pořádají se zde různé další výstavy, koncerty, věž slouží jako vyhlídková a také - což je pro mnohé překvapení - je již po mnoho let letoviskem netopýrů. Za návštěvu stojí také nedaleký hrad Zbořený Kostelec.
28.5. 2002

turistické

Pozůstatky jednoho z mála románských hradů v Čechách, ležícího na ostrohovité stráni nad levým břehem Sázavy přímo ve městě. Omezeně lze zaparkovat vedle renesančního domu U Micků. Pokud přijedete po Sázavě, je cesta k hradu z vodáckého tábora na pravém břehu hned jasná. Z dnešního hradu zůstala zachována kaple, gotická věž a prostory, dnes hostící muzeum týnecké keramiky. Nově byla v podlaží pod muzeem keramiky otevřena stálá expozice,

26.7. 2002

historie

Hrad (zřejmě Přemyslovský) byl postaven s využitím románské rotundy, jako hradní kaple, která je z konce 11. století a je jednou z nejstarších staveb středních Čech. K rotundě jako sakrálnímu objektu patřil sídelní objekt, odkrytý při výzkumu v roce 1969. Ten měl jen kůlovou konstrukci a pocházel asi z 11. století. Na jeho místě vznikl na přelomu 12. a 13. století kamenný románský palác (dnes pouze nízké obvodové zdivo) a u něho obranná

26.7. 2002
    Týnec nad Sázavou se připomíná poprvé v r. 1318, kdy se uvádí Oldřich z Týnce; obec je však mnohem starší, jak dokládá jeho jméno („týn" – osada chráněná plotem, zdi; Týn, Týnec – místní jména z 10. až 12. století) i zdejší románská rotunda z počátku 12. století. Rotunda stojí na temeni návrší nad levým břehem Sázavy a původně k ní patřil také sídelní objekt (s kůlovou konstrukcí), zjištěný na severním výběžku ostrožny při archeologickém výzkumu

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Svatby, Samostatné prohlídky
     Benešov  (BN)