Hrady.cz
Zámeček byl postaven Lichtenštejny v roce 1690 na místě staršího loveckého zámečku. Ve třicátých letech 18. století byl přestavěn architektem Antoniem Beduzziem. Dnes zámek slouží jako ústav sociální péče.
Zahradní průčelí zámku
© Pavel Vítek 11/2006
Graficke pismenko k Novým Zámkům vede silnice z města Litovle, dlouhá asi 3 km. Od zámku se pak navíc táhne romantický park zřízený Lichtenštejny, kde se nachází na turisticky značených stezkách objekty Obelisku, Chrámku přátelství a zničené Rytířské síně (zbyl jeden sloup). Ke všem objektům se dá dojet po stezkách i na kole.
9.5. 2005

Historie zámku Nové Zámky
    V druhé polovině 16. století postavili Černohorští z Boskovic nevelký renesanční lovecký zámek, na jehož místě v roce 1690 postavili Lichtenštejnové rozsáhlejší barokní zámek. Ve třicátých letech 18. století byl přestavěn podle plánů Antonia Beduzziho a v interiérech vyzdoben nástěnými malbami D. Meninardiho. V letech 1813-1820 byl obnoven podle plánů lichtenštejnského architekta Josefa Hardtmutha v klasicistické podobě. Současně byly provedeny

Olomouc  (OL)
    Nové Zámky