Hrady.cz
Zřícenina středověkého hradu z roku 1337. Hrad sloužil k ochraně cesty z Čech do Lužic. V roce 1642 hrad oblehla a ohnivými střelami vypálila švédská vojska. Nikdy už nebyl obnoven.
pohled od úpatí Jedlové hory
Graficke pismenko Nedaleko Varnsdorfa u Jiřetína pod Jedlovou se nalézá hrad Tolštejn. Téměř pod hrad se dá dojet autíčkem. V hospůdce na hradě se pořádají různé kulturní a hudební akce.
28.5. 2002

turistické

Hrad mohl být jen těžko vystavěn na lepším místě. Dvojice skalnatých výběžků na špici ostrého svahu toto místo předurčovala ke stavbě opevněného sídla. Dnes nahoru vedou železné schůdky, z vyhlídkové plošiny se naskýtá výborný rozhled do zvlněného kraje. Na severu je mimo jiné vidět asi v pětikilometrové vzdálenosti rozhledna Dymník. Východně je to především vrchol Luž, západu dominuje Jedlová se stejnojmenou rozhlednou. Z této vrcholové části

historie

Tolštejn je dnes zříceninou středověkého hradu, který se poprvé připomíná roku 1337. Hrad byl vybudován na ochranu cesty z Čech do Lužic a ve své době byl významným a mocným opevněním. Prvními vlastníky byli Vartenberkové, přibližně až do roku 1402, kdy se hrad stal majetkem pánů z Dubé, kteří tak celé Tolšteinské panství začlenili mezi své ohromné državy na severu Čech. V roce 1481 získali panství i s hradem Šlejnicové ze Saska (Jiří Šlejnic

Tak praví text na zadní straně vstupenky, 28.5. 2002
    Rozsáhlé královské državy na severu Čech postupně získávaly do svého vlastnictví dva mocné šlechtické rody, které zastávaly na královském dvoře Přemyslovců významné funkce. Zatímco Berkové z Dubé ovládali své državy z hradu Honštejna, vartemberská větev Markvarticů vybudovala snad již v polovině 13. století jako své sídlo hrad Tolštejn. Hrad, jehož název s největší pravděpodobností pochází z označení skály (Dohlenstein = Kavčí skála), měl

Děčín  (DC)
    Jiřetín pod Jedlovou