Hrady.cz
Pětiobloukový kamenný most přes Bílinu (Bělou) v Brozánkách pochází pravděpodobně z konce 18. století. Několikrát upravován, v 70. letech 20. století funkčně nahrazen souběžnou betonovou lávkou a rekonstruován. Převádí přes řeku turistickou stezku.
Graficke pismenko Barokní klenbový most přes řeku Bílinu se nachází na severním okraji obce. Ze silnice Rtyně-Řehlovice odbočíte v obci Brozánky směrem do středu obce. Projedete obcí a za železničním přejezdem naleznete tento most. Vedle je postavena betonová lávka pro pěší a starý most je pro veškerý provoz uzavřen.
Vladimír Studecký, 4.5. 2005

historie

Tento barokní klenbový, původně jednoobloukový, most přes Bílinu byl postaven pravděpodobně na konci 18.století. Současná podoba je výsledkem minimálně dvou stavebních úprav. Dnes má most pět oblouků ze smíšeného materiálu (lomový kámen a cihly). Při normálním stavu vody v řece protéká most pouze pod dvěma středními oblouky. Dva krajní oblouky na straně jedné a jeden oblouk na druhé straně mostu slouží jako inundanční. Most je dlouhý 30m,

Encyklopedie mostů - Dušan Josef, 4.5. 2005

most