Hrady.cz
Královský hrad z konce 14. stol., postavený na příkaz Václava IV., upraven renesančně a barokně. Opuštěn v 17. stol. Poslední majitel J. Colloredo-Mansfeld daroval zříceninu při 1. pozemkové reformě Klubu českých turistů.
Točník
Pohled na hrad od jihu.
Graficke pismenko Hrad se poprvé připomíná roku 1398. A již od počátku byl projektován jako reprezentativní, architektonicky velmi vyspělá stavba. Po renesačních úpravách, provedených pány z Vartemberka a pány z Lobkovic, byl užíván až do období třicetileté války, během jejíhož průběhu zpustnul. Nadále byl dobře udržován pouze bývalý královský palác, jehož reprezentační sál byl v 18. století barokně upraven na poutní kapli sv. Bartoloměje.
Poslední šlechtický majitel Josef Colloredo-Mannsfeld vlastnil hrad do roku 1923. Točník, jehož vývoj byl násilně přerušen husitskou revolucí, dodnes představuje jeden z vrcholů vývoje českých hradů na konci 14. století.
2.7. 2002

historie

Mezi nejmladší, ale rozlohou největší hrady v Čechách náleží Točník, nástupce hradu Žebráka. Král Václav IV. sice nechal hrad Žebrák v l. 1383–1396 upravit pro svou potřebu, ale ani to nepostačovalo a tak, když r. 1395 hrad značně poškodil požár, rozhodl se, že si nechá postavit hrad nový, který by se stal jeho důstojnějším i bezpečnějším útulkem. Pro stavbu nového hradu bylo zvoleno místo nedaleko Žebráka, na témže hřebeni, o 100 m výše. Kdy

Bílá střecha na Točníku
    Zdi a stropy Točníka se řítily, tesané kvádry se valily po strmých svazích křemencové skály do údolí, železné okenní mříže mizely. Kdo jen mohl, olupoval hrad o poslední trám a poslední hřeb. Zborcené zdivo ovládly kavky a sovy, v podzemních místnostech se usídlili lotři. Neodvratně blížila se zkáza Točníka. Jen hlavní palác vzdoroval zubu řasu, neboť jej kryla zčernalá, šindelová střecha. K té střeše vzhlížel lid s obavami v duši, neboť i ona

2.9. 2002

Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Svatby, WC, Samostatné prohlídky
     Beroun  (BE)
    Točník