Hrady.cz
Hrad vznikl kolem r. 1400, kdy stavba byla povolena purkrabímu na Rebštejně, dále Jindřichu Spiegelovi, rýzmburskému hejtmanovi a Dobešovi z Bran na Střekově. O výstavbě a další existenci hradu se nedochovaly jiné zprávy.
Severní stěna
Graficke pismenko Nemnohé zbytky hradu Paradies můžeme najít na vrchu Chotyně (Choteny,Kotyně), který se vypíná nad obcí Rtyně na Bílinou, 8km jihovýchodně od Teplic. Výstup na vrchol je značně obtížný, neboť k němu nevede žádná cesta. Nejlépe je za posledním domem ve Rtyni, ve směru na Vrahožily, odbočit podél pole k okraji zalesněného vrchu. Podél lesa se dá vystoupat k východnímu úbočí hory. Jakmile uvidíte lesnický posed, vpravo se objeví nepříliš zřetelná pěšinu. Ta vede zarostlým lesem na vrchol hory. Po překonání výškového rozdílu a skalnatého stupně, zřejmě původní východní části opevnění, budete odměněni krásným výhledem k jihu na České Středohoří a obec Bořislav. ...
Vladimír Studecký, 3.5. 2005

historie

Bájný hrad Paradies je poprvé doložen r.1402, kdy byla jeho stavba povolena oseckým míšeňským markrabětem Vilémem Benešovi z Hořovic, purkrabímu na Rabštejně, dále Jindřichu Spiegelovi, rýzmburskému hejtmanovi a Dobešovi z Bran na Střekově. Hrad dostal jméno Paradies, tj.Ráj. O výstavbě ani další existenci hradu se nedochovaly žádné další zprávy. Podle některých autorů byl hrad dobit husity v době bitvy u Ústí nad Labem r.1426. Fakt, že o hradu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Sverní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 3.5. 2005

Teplice  (TP)
    Rtyně nad Bílinou