Hrady.cz
Zřícenina hradu. Vybud. v l. 1281–98 řádem templářů. Po lidvidaci řádu Filipem Sličným r. 1312 maj. Bertold Pirkner, r. 1349 Přibík ze Šelmberka, r. 1379 páni z Lipé (nový palác a další stav. úpr.), r. 1482 páni z Doubravice. Pustý po pol. 16. stol.
Nádherná zřícenina obrovského hradu, která rozhodně stojí za navštívení.
28.5. 2002

historie

Jak již naznačuje jméno, vystavěl hrad Templštejn na skále nad řekou Jihlavkou řád templářů a učinil z něho sídlo své komendy; stalo se tak na konci 13. století. Z této doby pochází jádro hradu, vymezené mohutnou plášťovou zdí, která má půdorys kruhové výseče. Její hrot, obrácený k přístupové cestě, zpevňuje velký pilíř. Uvnitř areálu jsou patrné trosky palácové budovy. Neobvyklá stavební podoba hradu je kladena do souvislosti s anglickou

Znojmo  (ZN)