Den boje za svobodu a demokracii
Barokní zámek byl postaven někdy počátkem 17. stol. Kryštofem Kokořovcem jako renesanční tvrz. Roku 1685 se majitelem stává Marek Josef Lenoy, který nechává tvrz přestavět na barokní zámek. Po válce zde bývala škola.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Uprostřed obce Chocenice při silnici I./20 z Plzně do Nepomuka stojí jednoduchý barokní zámek ze 17. století.
Jedná se o trojkřídlou jednopatrovou budovu. Zámek byl využíván též jako škola a tak dnes je v přízemí 14 místností s klenutými stropy, 1. patro je plochostropé s 11ti místnostmi. Při zámku sochy sv. Vojtěcha a sv. Jana.

historie

Chocenice jsou zmiňovány již v roce 1115 v zakládací listině kladrubského kláštera. Později se staly majetkem Šternberků a to až do roku 1561, kdy je Zdeněk ze Šternberka prodal Jiříkovi Kokořovcovi z Kokořova na Šťáhlavech. Jeho vnuk Kryštov Kokořovec zde někdy počátkem 17. stol. postavil renesanční tvrz. Po Bílé hoře, kdy stál na straně poraženého, byl odsouzen k manství. Roku 1623 sice získal milost, přesto však Chocenice prodal roku 1624

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 2.5. 2005
    Chocenice
    Ves Chocenice se uvádí poprvé v r. 1115 v tzv. zakládací listině kláštera kladrubského jako jeho majetek. Později ji získal klášter nepomucký a po jeho rozchvácení Zikmundem Lucemburským se dostala k šternberskému panství Zelené Hoře. V rukou Šternberků zůstaly Chocenice do r. 1561, kdy Zdeněk ze Šternberka prodal součást Zelené Hory, Prádlo i Chocenice Jiříkovi Kokořovcovi z Kokořova na Šťáhlavech. V r. 1589 získal Chocenice Jiříkův vnuk

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 24.3. 2011

tvrz přestavěná na zámek