Hrady.cz
Zřícenina hradu. Zakl. poč. 14. stol. Arnošt z Kouniců. V drž. pánů z Talmberka do 2. pol. 15. stol. R. 1473 maj. Bedřich Ojíč z Očedělic a r. 1487 Bedřich ze Šumburka a Talmberka. Zpustl pravd. poč. 16. stol. – r. 1533 pustý.
Talmberk
Graficke pismenko Zřícenina hradu se nalézá na ostrožně ve stejnojmenné vsi nedaleko Pirkštejna. Po silnici je to hezká procházka.
Talmberk je zřícenina, která ohrožuje přímo statek pod hradem svojí rozpadající se zdí. Na pozemku hradu jsou zahrádky místních domorodců. (A památkový úřad mlčí a místní obecní úřad nemá penízky na zafixování zdí (1996).)

28.5. 2002

Přístupnost
    Hrad je přístupný, až ke věži jsou udělány mezi ploty v areálu hradu přístupové cestičky (nejsou nijak značeny). Ke hradu se jde nikoli zhora, ale od spodu z návsi jak je můstek a rozcestník červené značky směrem nahoru a před 4tým domem doprava po pěšině.
    Jan Pospisil , 13.7. 2013

historie

Hrad Talmberk stál na jižním okraji stejnojmenné vsi v hlubokém zalesněném údolí Talmberského potoka na strmém skalnatém ostrohu. Protáhlá podoba ostrohu určila i typ hradní dispozice, jeho rozdělení na předhradí a vlastní hrad. Předhradí tvořilo severní část hradního areálu a od roviny, z které ostroh vybíhá, bylo odděleno dodnes zčásti zachovalým příkopem. Předhradí, v němž bývalo umístěno hospodářské příslušenství hradu, je dnes změněno

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, aktualizováno, 27.10. 2009