Hrady.cz
Renesanční tvrz Ledvických z Chanova přestavěná na sýpku. Postavena před r. 1550 po připojení k Teplicím r. 1590 ztrácí rezidenční funkci. Tvrz je mohutná obdélná dvoupatrová stavba s klenutými sklepy.
Sýpka od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2009
Ves Hradiště se nachází 6 km jihovýchodně od Teplic. Tvrz je součástí hospodářského dvora. Objekt je sice zachovalý, ale jinak není v dobrém stavu.
Vladimír Studecký, 29.4. 2005

historie

Ves Hradiště byla zmiňována již r.1352 v seznamu papežských desátků. Prvním známým majitelem vsi byl Franciscus a je zaznamenán k r.1385. A.Sedláček sice tvrdí, že tvrz v Hradišti stávala odedávna, ale konkrétní zpráva je z r.1550, kdy ji držel syn Jindřicha Ledvického Václav. Roku 1590 se stal majitelem Hradiště Radslav Vchynský ze Vchynic. Po konfiskaci majetku Viléma Vchynského, zavražděného spolu s Albrechtem z Valdštejna v Chebu r.1634,

Vladimír Studecký-vlastní archiv a Hrady,zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku-Severní Čechy, 29.4. 2005

Teplice  (TP)
    Bžany