Hrady.cz
Barokní poutní kostel sv. Kříže a Sedmibolestné Panny Marie vybudován nad Krnovem v letech 1722 - 27. V r. 1786 vykoupen krnovskými měšťany před nařízenou demolicí. R. 1795 znovu otevřen. V r. 1945 vážně poškozen a následně nákladně opraven.
Pohled z města Krnov
Graficke pismenko Ke kostelu vede 4 km dlouhá turistická stezka ze železniční stanice Krnov přes město. Ke kostelu se stoupá po barokním schodišti o 222 stupních. Stezka vede dále ke zřícenině hradu Cvilín.
27.4. 2005

turistické

Významná a výrazná dominanta Krnovska – poutní kostel sv. Kříže a Sedmibolestné Panny Marie na Kopečku. Areál s kostelem se nachází jihovýchodně nad městem, na tzv. Předním Cvilínském kopci. Stavba pocházející z let 1722 – 27 měla být dokonce za císaře Josefa II. uzavřena a zbořena, naštěstí jej zachránili krnovští měšťané, jež stavbu vykoupili a uchovali tak tuto skvostnou barokní svatyni po dnešní generace.

Historie poutního kostela na Cvilíně
    Dávná historie poutního místa je opředena pověstmi sahající až do doby vlády Přemysla Otakara II. (1253-1278), kdy zde měla být uctívána soška (obraz?) Sedmibolestné Panny Marie. V první polovině 13. stol. je do našich zemí uveden františkánský řád minoritů, který v r. 1273 přichází i do Krnova, do jehož historie se nesmazatelně zapsal. Zakladatelem poutního místa Cvilín je člen minoritského řádu P. Kornelius Ottweiler, který inicioval zřízení

Bruntál  (BR)
    Krnov