Hrady.cz
Pozdně gotický vodní hrad Půty Švihlovského z Rýzmberka, budovaný zřejmě podle plánů Benedikta Rejta. Po třicetileté válce již neobýván, změněn na sýpku, v 19. stol. opuštěn. Po r. 1950 postupně opravován.
Hrad Švihov
Graficke pismenko Hrad Švihov se nalézá na okraji stejnojmenného městečka, kam se dá dojet vláčkem. Dále pak po silnici přes most až k hradu. Ve vnitřní části hradu se nesmí fotit ani točit.
28.5. 2002

Prohlídková trasa "HRAD" (60 min)
    Zaměření na historický vývoj hradu a náznaková instalace reprezentačních prostor - červená bašta, vstupní síň, kaple, taneční sál, zbrojnice, hodovní síň.
    Prohlídková trasa "KUCHYNĚ" (50 min)
    Náznaková instalace zázemí hradu - sklepy, strážnice, kancelář, fraucimor, černá kuchyně, gotický sál, vnitřní nádvoří.
    12.3. 2008
    Vstupné:
    Prohlídková trasa HRAD: základní: 90,- Kč zlevněné: 60,- Kč rodinné (2 dospělí +3 děti): 250,- Kč
    Prohlídková trasa KUCHYNĚ: základní: 70,- Kč zlevněné: 50,- Kč rodinné (2 dospělí +3 děti): 190,- Kč
    HRAD + KUCHYNĚ: základní: 130,- Kč zlevněné: 80,- Kč rodinné (2 dospělí +3 děti): 390,- Kč
    Sezónní výstavy: základní: 40,- Kč zlevněné: 20,- Kč
    Vstup zdarma mají: ZTP/P - průvodce, pracovníci NPÚ + 3 rodinní

historie

Feudální sídlo ve Švihově bylo založeno v prvé polovině 14. století. Původně šlo zřejmě o tvrz, která však byla záhy přestavěna na hrad. Za Švihovských z Rýzmberka byl od roku 1480 velkolepě pozdně goticky přestavěn. Roku 1547 se stal jeho majitelem Herolt Kavka z Říčan, od jehož potomků hrad koncem 16. století získali Černínové. Kvalitní opevnění způsobilo, že se Švihov ocitl mezi hrady, které měly být na příkaz císaře Ferdinanda III. z roku

28.5. 2002
    Na místě dnešního rozlehlého hradu Švihova postavil patrně Vilém ze Švihova, připomínaný poprvé v r. 1342, v první polovině 14. století tvrz. Při ní (nedaleko původní vsi) vzniklo v téže době městečko Švihov, které se mělo stát hospodářským centrem švihovského statku a mělo svému zakladateli a jeho potomkům poskytovat významné příjmy. Ovšem tento plán se v plné šíři nepodařilo uskutečnit, neboť městečko silně trpělo konkurencí nedalekého

Půta Švihovský
    Tento český pán může sloužiti za příklad, jaký byl ke konci XV. století poměr mezi vrchností a poddaným lidem. Pan Půta se stal v poměrně mladém věku nejvyšším sudím království Českého a zastával tento úřad po plných dvacet šest let. Zároveň byl hejtmanem kraje Plzeňského a Prácheňského. Byl velmi vzdělaný a osobně statečný, přesvědčením upřímný Čech, takže se za jeho úřadování děly zápisy do zemských desek česky místo latinsky, jakž bylo

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Ohnivý pán
    Pan Půta ještě včera plísnil sedláky – a dnes že by již spočíval na marách? Sedláci nevěřili, že zemřel přirozenou smrtí. Nikoliv, pan Půta neodešel se světa jako každý spravedlivý křesťan, pana Půtu odnesl sám čert. Bůh nemohl již déle shlížeti na týrání poddaného lidu, i odvrátil od pana Půty svou ochrannou ruku. Přiletěl čert a vzal si ho s sebou do pekla. Však slyšeli z čista jasna zarachocení hromu a nad zámeckou střechou zahlédli ohnivý

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
     Klatovy  ( KT)
    Švihov