Hrady.cz
Palác stojí na místě románského dvorce, přebudovaného ve 14. stol. v palác. Ten byl r. 1713 přestavěn J. V. Gallasem v reprezentativní sídlo Gallasů. Architektem byl J. B. Fischer. R. 1945 byl palác zkonfiskován a od té doby zde je Archiv hl. m. Prahy. V l. 1978 a 1994 byla provedena rekonstrukce.
Pohled na severní a vršek západního průčelí paláce
Graficke pismenko Již dříve byl na této důležité křižovatce dávných cest středověku (Královská cesta a trasa směr Vyšehrad) vystavěn románský dvorec. Jeho nepatrné pozůstatky jsou ve sklepních prostorách dnešního paláce. Jeden z největších palácových objektů ve městě je pokladničkou pražské architektury. Nad částečně románským sklepením stojí zdi domu gotického, horní patra jsou z období renesance. Celý objekt má na 99 sálů a místností, součástí byl dvorce byl i goticky přestavěný kostel Panny Marie na Louži. Jeho věž byla na Mariánském náměstí až do r. 1791. Interiéry jsou mimo jiné zdobeny freskami od Carla Carloneho, schodiště a Neptunova kašna naproti hlavnímu vchodu od ...

historie

Zmíněný románský dvorec byl přebudován ve větší palác ke konci 14. století, v průběhu následujících 200 let často měnil majitele (a podle toho i svůj název). Tak začátkem 17. století přichází do vlastnictví rodu Kinských – Vilém Kinský byl však r. 1634 (společně s Albrechtem z Valdštejna) zavražděn a dům přechází pod císařského generála Matyáše Gallase. Jeho vnuk začal na přelomu 17. a 18. století skupovat domy v okolí, aby zde mohl vybudovat