Hrady.cz
Valy na poloostrově Klůček u Máchova jezera jsou často považovány za pozůstatky opevnění bývalé tvrze. Na to jsou však poměrně mladé, pocházejí z konce 18. stol. - poč. 19. stol., a podle historiků F. Gabriela a J. Panáčka jde patrně o stopy dobývání železné rudy či pozůstatky vinohradu.
Graficke pismenko Přestože lidová tradice umisťuje na poloostrov vybíhající od jihu do Máchova jezera zaniklou tvrz Kluček či Klůček, dochované terénní nerovnosti pokládané za zbytky valů a příkopů jsou pravděpodobně mnohem mladšího data. F. Gabriel a J. Panáček je považují za stopy dobývání železné rudy z 18. století nebo stopy po vinohradu a letním šenku z počátku 19. století.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)