Hrady.cz
Hrad byl založen koncem 13. st. Šternberky. Nevelké jádro na skalním výchozu je obklopeno rozsáhlým předhradím opevněného s využitím několika skalních bloků. Zanikl r. 1423 zřejmě díky tažení husitů. Zachováno je torzo zdi a náznaky opevnění.
Zbytky hradeb
Graficke pismenko Na hrad je možné dojít z Telče 7 km po zelené turistické, nebo jednoduše z hradu Janštejn. Dochovalo se pouze torzo zdi palácového stavení a několik náznaků vnějšího opevnění. Pod hradem (asi 400 m) je lesní studánka s výbornou vodou.
28.5. 2002

turistické

Budete-li se toulat po okolí hradu Štamberk v létě, nezpomeňte naštívit Velký pařezitý rybník (po modré cca 3 km). Výborné koupání. V hospůdce pod Štamberkem zase můžete občerstvit své žaludky. Další možnosti výletu – budete-li pokračovat po modré směrem k Řásné – odbočte před myslivnou ještě na Michovu skálu. Hezký žulový masiv s krásným výhledem do kraje.
    Netopyrek 2003, 7.6. 2003

historie

Hrad Šternberk (Štamberk) stával na skalnatém horském výběžku nad vsí Lhotkou. Jeho počátky jsou nejasné. Zdá se, že jej založil některý ze Šternberků, jenž byl na konci 13. nebo na počátku 14. století královským úředníkem na znojemském hradě, jako středisko pro svůj statek, získaný výsluhou. V polovině 14. století držel hrad Štěpán z Březnice, který jej postoupil v r. 1356 Jindřichu z Hradce. Za husitských válek hrad patrně pobořil husitský

Jihlava  (JI)