Hrady.cz
ZOO byla zal. r. 1926 spolkem IRIS, původně na místě v Doudlevcích. R. 1958 se stala součástí Parku kultury a oddechu, od r. 1963 je na novém místě. R. 1961 byla M. Vaňouskem založena přilehlá botanická zahrada. R. 1981 se obě zahrady sloučily a osamostatnily se. R. 2003 byl otevřen blízký Dinopark.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Zoologickou zahradu v Plzni najdete v Lochotínském parku, od centra směrem na Karlovy Vary. Na ploše okolo 21 ha je chováno množství savců, ptáků, plazů, obojživelníků i ryb, celkem okolo 1 200 druhů obratlovců a bezobratlých. Velké množství z těchto živočichů si můžete prohlédnou právě jen v zoologické zahradě v Plzni. Je spojena s botanickou zahradou a tak i v prostoru zoologické zahrady dnes najdete množství zajímavých botanických exponátů.
Součástí expozice je i statek s domácími zvířaty.
17.4. 2005

Historie Zoologické a Botanické zahrady v Plzni
    Zoologická zahrada v Plzni byla založena r. 1926 spolkem IRIS (spolek přátel přírody, akvaristů a teraristů) při příležitosti 25. výročí existence spolku. Je zajímavostí, že v Čechách tehdy existovala jen jedna zoologická zahrada, v Liberci, zřízená německými milovníky přírody. Plzeňská zoo se tehdy rozkládala na území bývalé vojenské plovárny v Doudlevcích při řece Radbuze na ploše 2,5 ha členitého areálu. Po deseti letech provozu se v zoo

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry
    ZOO, akvarium