Hrady.cz
Na místě původní tvrze kterou podle pramenů založil v r. 1560 Jos. Kryštof Hozlauer z Hozlau, vystavěl po roce 1859 Josef Fellner z Feldeku novorenezanční zámek. Poslední zmínky o trzi pocházejí z r. 1790.
Pohled od jihu
Graficke pismenko Obec Oltyně se zámkem se nachází 12 km západně od Tábora. Připomíná se poprvé v r. 1378. V r. 1560 tehdejší majitel Kryštof Hozlauer z Hozlau vystavěl v Oltyni tvrz. V jeho rodu zůstala do r. 1635, kdy ji koupil Jan Kryštof Neichinger z Oberneichinku. Poslední zmínka o tvrzi je z r. 1790. Na jejím místě postavil po r. 1859 tehdejší majitel panství Josef Fellner z Feldeku novorenesanční zámek.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 21.1. 2006

Zámek Oltyně, aktuálně
    Zámek Oltyně byl v roce 2000 vrácen zpět rodině Křižíkových, kterým před nástupem komunismu patřil, koncem roku 2006 byl objekt prodán a postupně proběhly opravy a rekonstrukce nejen zámku, ale i přilehlých objektů. Prostory parku včetně 8 ha anglického parku začínají sloužit jako relaxační, kulturní a školící centrum s možností ubytování v zámeckých apartmá, ale i jako centrum kulturních a společenských akcí. Zámek Oltyně je nyní domovem

Hana Herčíková, 5.6. 2007

Tábor  (TA)