Hrady.cz
Zámek byl původně tvrzí pravděpodobně z 1. pol. 14. stol. Od roku 1548 je zmiňovaná jako zámek. Roku 1945 přešel do majetku státu. Sloužil státnímu statku, poté národnímu výboru. Od 80. let je v podstatě neudržovaný a chátrá.
zámek od západu

dějiny tvrze

Graficke pismenko Tvrz ve Chvalkovicích byla postavena pravděpodobně v 1. polovině 14. století, prvním známým držitelem je až roku 1370 Petr z Chvalkovic. Po další dvě století patřila tvrz od roku 1548 zmiňovaná jako zámek místnímu rodu Chvalkovských z Hustířan, až ji roku 1600 koupil Petr Dobřenský z Dobřenic. I jeho rod Chvalkovice držel po dvě století a prodal je až roku 1792. Nový majitel, kuronský a zahaňský vévoda Petr Biron Chvalkovice připojil k náchodskému panství, jehož osudy nadále sdílely až do 20. let 20. století. Tehdy byl z Chvalkovic vytvořen samostatný statek, který se později dostal do majetku podnikatele Dlabola. Roku 1945 pak připadl státu, nejprve sloužil státnímu statku, poté národnímu výboru a zemědělskému družstvu. Od 80. let byl v podstatě bez údržby a silně zchátral.

popis tvrze
    Nejstarší tvrz postavená na skalnaté ostrožně nad ohybem Černého potoka měla vejčitý od východu seříznutý tvar s podélnou osou orientovanou ve směru severovýchod - jihozápad. Dochovalo se z ní především torzo oblouku mohutné 2 m silné obvodové hradby s několika štěrbinovými střílnami. V těchto místech zřejmě stál původní palác, jehož zbytkem mají být údajné podzemní prostory v jihozápadní špici. Existenci další patrně jednoprostorové budovy

Náchod  (NA)
    Chvalkovice