Hrady.cz
Terénní pozůstatky pravděpodobného tvrziště podloženého nálezy středověké keramiky z 14. až 16. století. Lokalita se nachází na jihovýchodním okraji obce, při hraně bývalé říční terasy.
Pohled na tvrziště přes plochu rybníčku
© Jan P. Štěpánek 04/2005
Graficke pismenko Místo předpokládané tvrze v Bašce má velmi příhodnou polohu. Lokalita se nachází na jihovýchodním okraji obce, na zalesněné hraně zvedající se terasy. Zde, kde výrazná, několik metrů vysoká hrana říční terasy řeky Ostravice přechází do mírně stoupajících polí, se na vyčnívajícím ohbí této terasy nacházejí skromné terénní pozůstatky DSO. V bezprostřední blízkosti tvrziště teče pravobřežní bezejmenný přítok Bystrého potoka a nedaleko se také nachází malý rybník. Lokalita samotná se na první pohled jeví jako uměle upravená pro potřebu stavitele. Má tvar nepravidelného oválu o rozměrech cca 30 x 40 m. Na východní straně oválu lze rozpoznat zbytek příkopu. Jeho převážná ...

Popis lokality tvrziště
    DSO Baška, čili drobné středověké opevnění v Bašce, se nachází v jihozápadní části obce na mírném návrší nad bezejmenným potokem. Vlastní jádro tvrziště mírně vystupuje z rovné hrany říční terasy řeky Ostravice, která však dnes je od tvrziště vzdálena asi 870 metrů, a tvoří zaoblené ohbí, které na severovýchodě a východě přechází v pole. Na severu k jádru těsně přiléhá zahrada s rodinným domem, které jsou ve svahu říční terasy. Na

Historické souvislosti DSO Baška
    O opevněné lokalitě na katastru obce Bašky nebylo do nedávna nic známo. O tvrzi v Bašce se nezmiňují žádné nám známé písemné prameny. Teprve v roce 2004 se členům České archeologické společnosti – pobočky pro severní Moravu a Slezsko podařilo při jarní prospekci v okolí řeky Ostravice objevit lokalitu silně připomínající středověké tvrziště. Povrchovým sběrem se podařilo na svazích lokality nalézt několik zlomků středověké keramiky spadající

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kolektiv), 3.2. 2006

Frýdek-Místek  (FM)