Hrady.cz
Zříceniny hradu. Založen Hückeswageny před r. 1297, poprvé zmíněn r. 1347. Po dobytí za markraběcích válek r. 1404 obnoven, po dobytí husity asi r. 1428 rozbořen, r. 1467 uváděn jako pustý. Od 30. let 20. stol. hrad intenzivně zkoumán a konzervován.
Graficke pismenko Hrad Šostýn se nachází na nevysokém zalesněném kopci 1,5 kilometru jihovýchodně od středu města Kopřivnice v blízkosti městského koupaliště a jeho zříceniny jsou volně přístupné po žluté turistické značce vedoucí z vlakového a autobusového nádraží. Automobilem je možno zajet až pod vrch a lesní cestou se po 10 minutách chůze dostanete ke zříceninám. Návštěvník, očekávající velký a zachovalý hrad jako jsou nedaleké Hukvaldy, bude zřejmě zklamán. Lze shlédnout rozsáhlý prostor s dvěma okruhy valů a příkopy, znovu obnovený rybník středověkého původu, výkopy odkrytých základů okrouhlé věže (bergfritu) a zčásti rekonstruované odkryté sklepní ...

Šostýn (Šauenštejn)
    Hrad vznikl zřejmě nedlouho před rokem 1293, byl stavěn způsobem, jaký byl v té době obvyklý. Otázkou však dodnes zůstává jeho stavitel. Nechali jej vystavět Hückeswagenové, s jejichž hrady na Starém Jičíně či Hukvaldech má hodně podobností nebo olomoucký biskup Bruno ze Schauenburgu, čemuž by zase nasvědčovalo jeho stavění na naše končiny v jiném stylu? Podoba s Jičínem a Hukvaldama je shodná převážně v použití strážní věže (bergfritu). I na

výňatek ze 3. svazku vlastivědných průvodců, Jan P. Štěpánek, 13.9. 2002

Nový Jičín  (NJ)