Hrady.cz
Novogotický kostel byl postaven městem Šanov v l. 1862-1877 podle plánů arch. Heinricha von Ferstela, předního vídeňského architekta. Stavba filiálního kostela byla krom pozemku financována z darů a dobrovolných sbírek. Samostatným farním kostelem od r. 1892. Kostel je zasvěcen sv. Alžbětě Durynské.
Graficke pismenko Kostel sv.Alžběty se nachází v lázeňském parku v teplické čtvrti Šanov na Zeyerově náměstí. Šanov dříve býval samostatným městem, na které byl povýšen r.1848. K Teplicím byl připojen r.1895.
Vladimír Studecký, 8.4. 2005

historie

Novogotický kostel sv. Alžběty v Šanově byl postaven podle plánů předního vídeňského architekta H. Ferstela, jinak tvůrce Votivního chrámu ve Vídni. Pod jeho vedením začaly první stavební práce r.1862. Dokončení se ale protáhlo až k roku 1877. Samotná věž pak byla přistavěna až r.1877. Stavba, kterou zadalo město Šanov, trvala nezvykle dlouho, neboť byla kromě pozemku financována z darů a výtěžků sbírek od občanů. V té době získávaly šanovské

Vladimír Studecký-vlastní archiv, Iva Spurná, 8.4. 2005
    Socha sv. Jana Nepomuckého
    Barokní socha z r.1722. Jejím pravděpodobným autorem je J. A. Deet. Původně tvořila mezník pozemků zvaný ovčí průhon, kolem kterého vedla cesta k vesnici Trnovany. Poté byla umístěna v ohradní zdi na rozhraní Teplic a Trnovan v Jankovcově ulici. Po devastaci domu byla v letech 1995-1997 zrestaurována a umístěna do šanovského parku před kostel sv. Alžběty. Dostala nový barokní podstavec, který pochází ze Vtelna.
    Vladimír Studecký-vlastní archiv, 19.7. 2005

popis

Kostel je postaven jako novogotické síňové trojlodí s presbytářem o výši a šířce hlavní lodi, orientovaným k severu. Hlavní loď kryje vysoká sedlová střecha, nad presbytářem zvalbená. V jejím jižním štítě socha patronky kostela, ošetřující nemocného. Pod ní je rosetové okno. Jižní předsíň otevřená, z obou boků přístupná schodištěm (kostel je směrem k jihu vzhledem ke svažitému terénu vysazen na terase). Po obou stranách hlavní lodi předsazené

Teplice  (TP)
    Teplice