Hrady.cz
Pěchotní srub začal být budován v srpnu r. 1938. Jeho stavbu přerušila mnichovská dohoda (září 1938) a následná německá okupace. Po válce upravován na chatu, poté opuštěn a chátral. Od r. 2001 srub opravuje skupina nadšenců s úmyslem jej dokončit a zřídit v něm muzeum obrany Trutnovska v r. 1938.
Graficke pismenko Pěchotní srub se nachází poblíž silnice I/16 z Trutnova do Královce, v údolí na začátku Zlaté Olešnice. Od silnice není příliš vidět, ale v době návštěvní sezóny (duben-říjen) by u silnice měla být tabule, podle které místo bezpečně poznáte. Pokud se na místo chcete dostat vlakem nebo autobusem, tak v odou případech vystupte v zastávce Libeč, dojděte k železničnímu viaduktu a dál pokračujte po hlavní silnici na sever (necelý kilometr), až dorazíte ke zmíněné tabuli
4.4. 2005

historie

Objekt spadal pod stavební podúsek 2 Zlatá Olešnice ŽSV VI Trutnov. Jedná se o jednokřídlý jednostranný dvoupatrový objekt s lomenou kasematou. Původní projekt počítal s osazením čelní pancéřové polokopule. Její vývoj byl ale zrušen, proto musel být projekt přepracován. Projektanti se rozhodli umístit obě hlavní zbraně objektu (L1 i M) do společné kasematy. Každá zbraň ale měla jiné úkoly, tudíž jejich osy nejsou rovnoběžné, ale svírají úhel

pevnost, bunkr
     Trutnov  (TU)