Hrady.cz
Monumentální čtyřkřídlý zámek. První zmínka z roku 1325. Až po zápis do zemských desk se mluví o hradu. V r. 1549 zničen požárem - opraven v renesančním stylu. I přes barokní úpravy z roku 1759 si zachoval renesanční ráz.
Zámek od severovýchodu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Areál bývalého středověkého hradu přestavěného v XVI. století na zámek je největší dominantou města. Od náměstí k němu příjdete po mostku, který překonává první suchý příkop. Brána s dvoupatrovou věží je součástí bývalého hradního barbakánu, který se v obryse zachoval dodnes - později do něj byly vestavěny správní a hospodářské budovy. Projdete-li dovnitř, objeví se před vámi vstupní průčelí dvoupatrového čtvercového zámku, na každém rohu opatřeného mohutnou věží. I ten je oddělen suchým příkopem (v ohrožení jej bylo možno zavodnit). Zámecké nádvoří je prosté čtyřúhelníkové, architektonicky zaujme jen jižní křídlo, kde se zachovala dvoupatrová renesanční arkádová ...

turistické

Zámek je v dnešní době nepřístupný a probíhá částečná rekonstrukce. Uvnitř pracující dělníci mi potvrdili, že první fáze opravy by měla být hotova do léta. Zpřístupnění jednoho křídla zámku je tedy údajně reálné ještě v tomto roce.
    Mass, Turyna Petr, 9.4. 2005
    Zámek patří České zemědělské univerzitě. Stále se opravuje, ale je v poměrně dobrém stavu. V srpnu 2010 zde byl krátce vystaven krásný model Prahy od pana Šípa a při té příležitosti měli návštěvníci možnost prohlédnout si zámeckou kapli, která opravdu stojí za vidění.
    Helena Dvořáková , 9.11. 2010

Stručná historie
    První zprávy o městě sahají dle pověsti až do doby knížat Přemyslova rodu. Slavníkovec svatý Vojtěch zde zbudoval opevněný kostelík, tzv. castellum. Tato valem ohrazená pevnůstka pomáhlala chránit cestu z Prahy na Kouřim. Kolem se rozrpostíraly hluboké černající jedlové a smrkové lesy. Na první písemnou zmínku o městu a hradu je ale nutno počkat až do roku 1348. Od roku 1494 je místo již trvale nazýváno jako zámek, ale přestavba do zhruba

Mass, Turyna Petr; Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 2.4. 2005

hrad přestavěný na zámek
     Praha-východ  (PH)