Hrady.cz
Hrad z 1. poloviny 14. století, zanikl kolem poloviny 15. století. V jádru jsou patrné základy věžovité stavby a část hradební zdi, v předpolí bývalo velké předhradí.
Vnitřní část obvodové hradby na severovýchodě
© Roman Řezáč 04/2005
Graficke pismenko Z hradu se dochovala jedna větší zeď a několik menších. Zříceniny tohoto nevelkého hrádku se nalézají v nepřístupné oboře severně od Nasavrk nad říčkou Chrudimkou. V blízké době bude část obory s hradem zpřístupněna veřejnosti
28.5. 2002

turistické

Od Práčovského hřbitova v oboře vlevo, dole u řeky vlevo za mostem vpravo do kopce nebo od Pily u Libáně do obory a stále rovně. (V létě přístupný – obora otevřena.)
    archangel ze Stradova, 27.6. 2003

historie

Hrad Strádov stával na skalnatém ostrohu nad údolím řeky Chrudimky poblíž dnešní osady Libáně. První nepřímá zpráva o hradu Strádově je z r. 1374, kdy se připomíná Jaroš Lacembok ze Strádova jako patron kostela a kláštera v Práčově, který leží proti hradu Strádovu nad levým břehem Chrudimky. Dispozice hradu byla dána podobou místa, na němž byl založen. Na severní a západní straně byl hrad chráněn strmým skalnatým svahem ostrohu. Na jihovýchodě,

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)