Hrady.cz
Kaple, která patřila původně k městskému špitálu, se prvně zmiňuje r. 1465. Gotická, patrně z části dřevěná kaple byla barokně přestavěna r. 1726. Špitál byl zbořen r. 1945. Do dnešní podoby byla kaple přestavěna při úpravě na obřadní síň města v l. 1969-1971. R. 1990 přistavěna novodobá předsíň.
© Luděk Pitter 08/2004
Špitální kaple sv. Barbory se nachází v jihozápadní části města Bílovce, v Dolním předměstí. Její základy snad byly položeny v již v 15. stol. Byla původně součástí městského špitálu zbořeného po roce 1945. Dnes stojí z části pod úrovní dnešního terénu a je upravena na městskou obřadní síň.
Jedná se o podélnou zděnou stavbu s polygonálním závěrem. Průčelí je hladké, v přízemí překryté přístavkem z roku 1990. Presbyterium (závěr) těsně přilehá k sousednímu domu. Střecha s vížkou s lucernou, sedlová, krytá břidlicí.
17.3. 2005

historie

První zmínka o kapli je z roku 1465. Tato původní gotická snad z části dřevěná kaple byla přestavena v 1. polovině 17. stol. Na fotografiích je však zachycena až její dnešní podoba z poslední přestavby z přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století (1969-1971). V této době byla upravena na obřadní síň. Další stavební úpravy probíhaly v devadesátých letech 20. stol.

Nový Jičín  (NJ)
    Bílovec