Den boje za svobodu a demokracii
Značně chátrající hospod. areál známý od 14. stol. Jméno z 15. stol. od rodu Cibulkových z Veleslavína. V 18. stol. se zde skrývali evangelíci. Empírová přestavba z l. 1817-26 pro L. L. Thun-Hohensteina, park s množstvím romantických staveb.
Graficke pismenko Dřívější zemědělská usedlost Cibulka, později i s empírovým zámečekem byla po dlouhá léta neodmyslitelnou dominantou pražského předměstí. V přilehlém parku - arboretu jsou dodnes k vidění romantizující stavby (umělá jeskyně a zřícenina, Čínský pavilon, plastiky od V. Práchnera, J. Berglera, J. Malínského a další stavby), bohužel často v ne přímo ideálním stavu. Nejzachovalejší je kupodivu asi nejznámější objekt - vyhlídková věž "zříceniny" (viz. místo Cibulka). Areál kolem zámku je dnes v žalostném stavu, pozemek je částečně podmáčený (což jen svědčí bujně se množící náletové vegetaci), zemědělské a obytné budovy kolem hlavního dvora ...

historie

Statek v místech dnešní Cibulky byl známý již ve 14. století, kdy se kolem rozprostíraly zejména vinice. Jméno získal až v století 15. od rodu Cibulkových z Veleslavína. Barokní doba se zachovala ve valené klenbě s lunetami u stájí. Zajímavou historii statek píše po r. 1714, kdy s částí vinic patřil meštanu Vojtěchovskému. Údajně se zde scházelo na dvě stovky evangelíků pronásledovaných jezuity - měli zde uschovaný kalich a pořádali bohoslužby.

Praha 5-Košíře
    Další zámky