Hrady.cz
Farní kostel sv. Mikuláše stojí na místě pův. kostela ze 14. stol. Počátkem 15. stol. byl postaven raně gotický kostel, v 1. pol. 16. stol. byla přistavěna sakristie a věž. Počátkem 17. stol. byla postavena nová věž. R. 1657 byl kostel stavebně upraven. Panská oratoř s kaplí pochází z 18. stol.
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko Farní kostel sv. Mikuláše je další dominantou tohoto nevelkého, ale zajímavého města. Stojí v horní části náměstí nedaleko zámku.
Kostel je trojlodní, s trojboce uzavřeným kněžištěm. Hranolová věž na západní straně se zvonem z 18. století, při severní straně přilehá sakristie a k jižní straně panská oratoř s kaplí.
15.3. 2005

historie

Na místě stával kostel již ve 14. století, první stavební práce byly zaznamenány počátkem 15. stol. V 1. pol. 16. stol. přistavena sakristie a věž. Počátkem 17. stol. byla vybudována nová věž. Letopočet na věži 1657 snad souvisí s přestavbami z poloviny 17. stol. Panská oratoř je z 18. stol.

Nový Jičín  (NJ)
    Bílovec