Hrady.cz
Zřícenina ranně gotického hradu z počátku 13. stol. Největší rozkvět v 16. a počátkem 17. stol. majetkem rodu Žerotínů, z této doby renesanční přestavby a přístavby. Za třicetileté války značně zchátral.
Graficke pismenko Majestátní zříceninu hradu Starý Jičín nepřehlédne nikdo, kdo se pohybujepo frekventobané silnici z Frýdku-Místku do Olomouce. Hrad se tyčí na výrazném Starojickém kopci (496,2 m) nad městečkem Starý Jičín. Velmi krásná a rozlehlá zřícenina hradu složitého vývoje jehož počátky sahají až do poloviny 13. stol. Původ hradu je pravděpodobně spjat s rodem hraběte Arnolda z Hückeswageni, jenž do tohoto kraje přišel na popud krále Přemysla Otakara I., jenž Arnoldovi za věrné služby zdejší rozsáhlé panství udělil a hrad tak můžeme zařadit mezi jeden z nejstarších hradů mimo zeměpanské držení na Moravě. Nejstarší jádro hradu je dodnes rozeznatelné v jižní ...

turistické

Hradní areál je veřejnosti celoročně přístupný (zdarma). Výjimkou jsou dny, kdy se na hradě konají kulturní akce - tehdy je vstup do hradního areálu zpoplatněn stanoveným vstupným. Hradní věž a hradní restaurace jsou otevřeny v aktuálních návštěvních hodinách. Po dohodě možno zpřístupnit hradní věž (rozhlednu) i mimo uvedenou návštěvní dobu. Vstupné (Hradní věž - rozhledna): dospělí: 30,- Kč senioři (65+), ZTP/P: 20,- Kč děti (6-18

historie

Ranně gotický hrad byl vystaven počátkem 13. století na ochranu důležité zemské cesty vedoucí z Moravy do Polska. Asi kolem r. 1230 získal hrad i s okolím Arnold z Hugeswagenu, pozdější zakladatel hradu i panství Hukvaldy. Ve 14. a 15. století patřil Starý Jičín pánům z Kravař a jejich dědicům. Přestože okolí bylo několikrát v průběhu 15. stol. vypáleno a popleněno, hrad odolal všem svým dobyvatelům. Největšího rozkvětu a slávy doznal hrad v

Tak praví cedule na hradu pověšená., 28.5. 2002
    Hrad a pod ním ležící městečko Starý Jičín leží v Moravské bráně při jedné větvi někdejší jantarové cesty. Osamělý, od ostatního předhůří Beskyd oddělený Starojický kopec, vysoký 486 m, se hodil k vybudování sídliště už v dobách předhisto-rických. Svědčí o tom archeologické nálezy (střepy, ozdoby, mince) z doby bronzové a římsko-germánské na kopci i na jeho úpatí. Po příchodu Slovanů sloužilo na něm situované hradiště k ochraně cesty z Moravy do

Bližší historie hradu
    Starý Jičín (Alttitschein) leží asi 4 km západně od města Nového Jičína. V pramenech je uváděn také: 1278 - Gyczin, 1280 - Gischin, 1281 - Tyzin, 1282 - Gychin, 1302 - Tyzceyn, 1376 - Antiquo Tyczin, 1673 - Stary Gicžin, 1675 - Alt Titschein, 1718 - Altitschein, jindy také Ditschin, Tyczen, Tyczin, Gitschin a podobně (Diczin - Dik - ve významu divoký) . Hrad se nachází na temeni osamělého kopce nad stejnojmenným městečkem, v nadmořské výšce 486

John Dowland, 1.4. 2012

ČERTOVY OTISKY
    Na kamenité cestě, která vede ke starojickému hradu, asi 20 kroků za křížem, jsou ve skalnaté cestě dva otisky. Jsou prý to otisky čertova kopyta a hlavy. K těmto dvěma otiskům se pojí tato pověst: Kdysi za dávných dob pořádal kníže, sídlící na starojickém hradě, velikou hostinu. Najednou se rozzuřila nad krajem veliká bouře. V této bouři – již bylo pozdě v noci – přijel do hradu nějaký bohatý šlechtic a žádal o pohostinství. Poněvadž kníže

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Samostatné prohlídky
     Nový Jičín  (NJ)