Hrady.cz
Barokní zámek postavený poblíže či na místě starší tvrze kolem r. 1756 nákladem A. B. Mitrovského. Podoba zámku ovlivněna J. L. Hildebrandtem. Kolem zámku a dvora francouzská zahrada. Na jaře 1945 vážně poškozen a v 50. letech zbořen definitivně.
Jižní fasáda bývalé oranžerie
© Jan P. Štěpánek 10/2006
Graficke pismenko Městečko Hrabyně je jedním z mnoha pěkných míst v oblasti Nízkého Jeseníku, které člověk projíždí, jede-li z Ostravy do Opavy. Nachází se přibližně 13 km na jihovýchodně od centra Opavy a 20 km od centra Ostravy. V ještě nedávné minulosti tvořil hlavní dominantu a přirozené centrum městečka barokní zámek, postavený kolem roku 1756 nedaleko či v místech starší tvrze, s rozsáhlým areálem. Z tohoto rozsáhlého zámeckého areálu se dodnes z části zachovaly jen tři hospodářské budovy, jež ohraničovaly čestný dvůr. Po drobných opravách a úpravách slouží různým, převážně hospodářským účelům. Z bývalého areálu rovněž existuje ...

Historie panství a zámku Hrabyně
    Ves Hrabyně se poprvé připomíná k roku 1377, kdy je zmíněna při dělení opavského vévodství.. Ves, tehdy jako knížecí léno vlastnil Jindřich z Bítova (tvrz nedaleko Bílovce). V držení tohoto rodu Hrabině zůstala až do roku 1528, kdy ji Jiří Bítovský z Bítova postoupil Jindřichovi z Fulštejna. Právě v této době je poprvé připomínána i zdejší tvrz. V roce 1535 získal od Fulštejnů Hrabyni Jindřich Šíp z Bránice a v roce 1565 Jiří Tvorkovský z

Jan P. Štěpánek podle F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Libri, Praha 2005, 16.11. 2006
    Původní tvrz?
    Tradičně je předpokládáno, že zámek vznikl na místě starší tvrze, avšak nález renesančního zdiva v objektu bývalé míčovny a oranžérie (nazýván též belveder, později sýpka), který stojí severovýchodně od místa bývalého zámku, vede k podložené myšlence, že právě zde bychom mohli hledat původní tvrz. Dle vyobrazení na vedutě z roku 1823 se jednalo o patrovou obdélnou budovu krytou mansardovou střechou, k jejímž kratším stranám přiléhaly kratší

Popis zámku
    Hrabyňský zámek postavený kolem roku 1756 byla jednopatrová obdélná budova, jejíž vstupní průčelí obrácené k severozápadu bylo pročleněno úzkým jednoosým středovým rizalitem, který byl v přízemí zdůrazněn plasticky pojednaným portálem s erbovní kartuší v tympanonu. Dva flankující pilastry nesly půlovál balkonu, jenž byl přístupný ze sálu reprezentačního patra (piano nobile). Střední rivalit završoval barokní prolamovaný štít s hodinami. Zámek

tvrz přestavěná na zámek
    zaniklý