Hrady.cz
Klasicistní kostel byl postaven původně v gotickém stylu před r. 1398. R. 1748 byl zničen velkým požárem. V l. 1806-1807 byl přestavěn v klasicistním stylu (arch. Johann Zessl). Kolem kostela a zaniklého hřbitova je původní gotické opevnění. Po přestavbě je kostel netradičně orientován na sever.
Kostel s původním gotickým opevněním
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Klasicistní kostel sv.Jiljí pochází z let 1806 – 1807, stojí ovšem na místě staršího gotického kostelíka, připomínaného již v roce 1398 a který zanikl požárem v roce 1748. To připomíná i nápis vyrytý na největším zvonu, který zároveň uvádí, že požárem byla zničena i velká část osady. Presbyterium původního kostelíka se stalo boční kaplí, proto osa kostela míří dnes k severu. Dále se z kostelíka, který měl původně dřevěnou věž, zachovaly kružby oken, klenbové žebroví či sedilia v boční kapli. Dnešní kostel má tři oltáře. Dosud také stojí původní gotické opevnění kolem kostela a zaniklého hřbitova.

Jihlava  (JI)
    Mrákotín