Hrady.cz
Kostel ze II. čtvrtiny 14. století byl upravován po požárech v letech 1750 a 1855. Vnitřní zařízení je barokní.
Pohled na kostel směrem od zámku
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Obec studená leží na hlavní silnici z Jindřichova Hradce do Telče, na úpatí Javořice, nejvyššího vrchu Českomoravské vysočiny. První osídlení na jejím území se objevuje v polovině 14.století. V roce 1365 se zde uvádí tvrz, kterou postavil Dětřich z Obratan. Jako nejstarší stavba v obci se ovšem uvádí kostel Sv. Prokopa ze 14.století, postavený v gotickém stylu. V roce 1750 kostel zachvátil požár, stejně jako v roce 1855, po nichž byl přestavěn do dnešní podoby. Křtitelnice pochází z roku 1647.

Jindřichův Hradec  (JH)
    Studená