Hrady.cz
Zámek byl původně tvrzí, kterou postavil Dětřich z Obratan. Koncem 16. stol. byla tvrz přestavěna Zachariášem z Hradce na renesanční zámek. K dalším přestavbám došlo v 17. i 18. stol. a zámek ztratil svou původní podobu.
Pohled od kostela
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Obec studená leží na hlavní silnici z Jindřichova Hradce do Telče, na úpatí Javořice, nejvyššího vrchu Českomoravské vysočiny. První osídlení na jejím území se objevuje v polovině 14.století. V roce 1365 se zde uvádí tvrz, kterou postavil Dětřich z Obratan. Ta byla koncem 16.století přestavěna Zachariášem z Hradce na renesanční zámek. Ten sloužil jako odpočinkové sídlo pánům z Telče. Dnes mnoho z původní podoby nezůstalo, k nejvýznamnějším přestavbám došlo v 17. i 18.století. V 19.století v něm sídlil vrchnostenský úřad a později sloužil velkostatku jako kanceláře. V roce 1941 nakonec upravený na rodinné byty. Vedle ...

pověsti

Mezi Studenou a lesem Bukovicí je skalnatý vršek zvaný Klimbort. Je tam skupina velkých kamenů obklopených dorůstajícím houštím břízek, jalovce a jehličnanů. V jednom z velikých kamenů je prohlubenina ve tvaru sedla. Vytlačil prý ji tam sám čert a proto se tomuto návrší říká také Čertovo sedlo. Když se oddělovalo telčské panství od hradeckého, připadla Studená k Telči. Hradecký pán toužil mít aspoň studenský zámek s pivovarem v Hradci. Jak to

Převzato ze stránek obce www.knih-stu.cz (Roman Řezáč), 2.3. 2005

Jindřichův Hradec  (JH)