Hrady.cz
Není přesně známo, kdy byl pozdně gotický kostel postaven (obd. pozdní gotiky v l. 1437-1526). R. 1564 byla přistavěna věž, která nesla tři zvony. Ty byly zabaveny Němci za 2. sv. války - vrátil se jen největší a nejstarší zvon z r. 1723. V l. 1860 a 1996 provedeny rozsáhlé opravy kostela.
Celkový pohled na kostel
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko První písemná zmínka o Olbramovicích pochází z roku 1063, kdy je uvedena v seznamu obcí olomouckého biskupství. K nejvýznamnějším památkám v obci mimo jiné patří i reliéfní pozůstatky tvrze ze 13.století, dnes zvané Kalvarie. Obec od roku 1321 vlastnil Jindřich z Lipé. Vznik kostela není přesně známý, věž byla postavená v roce 1564, ale je pravděpodobné, že kostel vznikl dřív. Ve věži byly tři zvony a to až do 2 světové války, kdy je němci odvezli a roztavili pro vojenské účely, až na ten největší z roku 1723. Svoji architekturou se kostel řádí k pozdně gotickým, dvojlodním stavbám. Křížová klenba kostela nese znaky pánů z Lipé. K větším úpravám došlo v roce 1860 a v roce 1996, kdy bylo opravené dřevěné schodiště ve věži a opravena její fasáda.

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Znojmo  (ZN)