Hrady.cz
Zaniklá tvrz, která stávala na pahorku zvaném Kalvárie. V písemných pramenech se objevuje jen spoře. R. 1253 se zmiňuje farář z Olbramovic. Později byla ves v majetku vyšehradské kapituly, r. 1321 prodána Jindřichovi z Lipé a v majetku jeho rodu byla do poč. 15. stol. Tvrz zanikla někdy v 17. stol.
Pohled na pahorek tvrze od západu
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Místo tvrze zvané Kalvarie leží na levém břehu olbramovického potoka, dnes v těsné blízkosti domů a zahrad. Asi 5m vysoký pahorek, s horní plochou přibližně 11 x 11m, byl uměle nasypán, jedná se tedy o typ zvaný motte. Jádro bylo v původním stavu obtočené příkopem a valem. Příkop je však dnes zcela zarovnaný, pouze na jižní straně jsou velmi málo patrné náznaky valu, díky němuž se předpokládá šířka příkopu asi 10m. To že byl zavodněný je díky blízkému potoku více než jisté. Dnes kopec bohužel slouží jako místo pro hry dětí, jako dráha pro kola nebo což je ještě horší, pro kopání různých děr a bunkrů, tím pádem je budoucí možný archeologický průzkum pořád více ztěžován.

historie

Historické zprávy přímo zmiňující tvrz zatím nejsou známé, v letech 1253 se uvádí jen farář v Olbramovicích, později osada patřila vyšehradské kapitule, ta ji následně roku 1321 prodává Jindřichovi z Lipé, jehož rodu patřily do počátku 15.století. Archeologický výzkum upřesňující život na tvrzi není známý.

pověsti

Podle místní pověsti zde byl pochován padlý generál za třicetileté války a kopec vznikl tak, že mu na hrob nosili v čepicích hlínu jeho vojáci.

Znojmo  (ZN)
    Olbramovice