Hrady.cz
Tvrz byla postavena v 2. pol. 15. stol. R. 1491 byl majitelem Jan Rašín z Rýzmburka, poté časté střídání majitelů. R. 1538 majitelem Zikmund Smiřický ze Smiřic. R. 1622 v majetku Albrechta z Valdštejna, od r. 1743 pod státní správou. R. 1749 proběhl zničující požár tvrze.
Pohled na zachovalé přízemí tvrze

Hořice

Mladší tvrz, budovaná asi ve 2.půli 15.století, se nachází v současném zámeckém areálu několik desítek metrů severovýchodně od náměstí. V současnosti se jedná o trojdílnou přízemní podsklepenou budovu, jejíž dochované klenby jsou z části gotické a z části renesanční. Slohovou příslušnost dokládají i dochované architektonické články. O podobě tvrze si můžeme udělat představu díky popisu z roku 1628. (Popis je citován v uvedené literatuře) Tvrz měla zděné přízemí a zřejmě dvě dřevěná patra. Roku 1749 její areál vyhořel a na jeho místě vznikl areál dnešního zámku.
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých tvrzí I.,1997, 27.2. 2005