Hrady.cz
Zaniklá tvrz stávala na kopci sv. Gotharda. Byla postavena někdy v průběhu 14. stol. a zanikla pravděpodobně r. 1423, kdy zde svedl vítěznou bitvu Jan Žižka z Trocnova s vojskem českých pánů. V souvislosti se vztyčením sochy J. Žižky byla vnitřní plocha tvrziště zarovnána.
Hořice
Celkový pohled.

Hořice

Na kopci sv. Gotharda, SZ od kostela, se nachází kruhové tvrziště obklopené ze tří stran příkopem. Na západní straně je lokalita chráněna prudkým svahem. Vnitřní plocha byla srovnána v souvislosti se vztyčením sochy Jana Žižky z Trocnova. K té vedou přes příkop na třech místech schodiště.
Žižka zde 20.4.1423 svedl vítěznou bitvu s vojskem českých pánů, vedeným Čeňkem z Vartemberka. Při této události tvrz, pocházející asi ze 14.stol., pravděpodobně zanikla.
V bezprostřední blízkosti tvrziště se kromě kostela nachází ještě hřbitov.Ve středověku zde existovala i ves.
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých tvrzí I.,1997, 27.2. 2005