Hrady.cz
Zřícenina hradu. R. 1283 zmiň. Ondřej z Dubé. Kolem r. 1350 zal. kaple sv. Klimenta. Na poč. 15. stol. (maj. Jan Zúla z Ostředka) byl r. 1404 dobyt; poté ve špatném stavu. Dalším maj. Bohuš Kostka z Postupic. R. 1466 dobyt vojsky Jiřího z Poděbrad.
Zachované okno
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Nedaleko zastávky vlaku Hvězdonice, po proudu řeky, po žluté turistické značce, naleznete místo, kde stával Hrad Odranec. Přímo nad tímto místem, když se vzdáte vzhůru na kopec, objevíte nevelké zříceniny hradu Stará Dubá.
28.5. 2002

turistické

Jsou tam 3 kopce vedle sebe, dělené roklí a není tam pořádně značené že máte jít na ten prostřední. (pokud dojdete k Odranci od řeky, přejdete koleje a pokračujete po žluté do svahu, jste na špatném kopci, dnes jsme tam potkali turisty kteří tam bloudili už 4 hodiny). Nejlepší přístup je po kolejích nebo podél vody k věži Odrance (cca 200 metrů), a od ní vede nahoru stezka. Od trampské chatky pak doleva do svahu (tam už není stezka). Zříceniny

Věra M., 19.5. 2012

historie

Hrad Stará Dubá, byl založen ve 13. století některým z členů panského rodu Benešoviců. Příslušníci zdejší větve se potom nazývali podle nového sídla z Dubé. Poprvé se podle hradu psal Ondřej, který se připomíná v roce 1283. Roku 1350 byla na Dubé jedním z jeho potomků Ondřejem postavena kaple sv. Klimenta. Po jeho smrti dostal Dubou v roce 1367 jeden z jeho synů Václav. Václav byl spojencem krále Václava IV. v boji s panskou jednotou. Se svými

Luboš, 8.8. 2002
    Hrad Dubá, jehož zřícenina se dosud vypíná na zalesněném skalnatém ostrohu nad levým břehem Sázavy proti vsi Poddubí, byl založen ve 13. století některým z členů panského rodu Benešoviců. Příslušníci zdejší větve se potom nazývali podle nového sídla z Dubé. Jejich předkem byl Matouš (syn Beneše z Dubé), který se připomíná v l. 1218–1227. Poprvé se podle Dubé psal r. 1283 Ondřej, jenž držel ještě druhý hrad, Kavčí Horu u Leštna (nyní Líšno).

popis

Hrad byl postaven na dvouz plošinách ostrohu skalnatého návrší nad údolím sázavy. Založil jej v době kolem r. 1283 Ondřej z Dubé. Severní širokou plošinu snad zpevněnou velkou válcovou věží a valy přetínal na jihu příkop, za nímž se rozkládal vlastní hrad. Tato zadní část hradu měla dispozici pravidelného obdélníka se dvěma paláci na jižním konci, z nichž větší východní byl spojen s válcovou věží. Téměř proti věži na západní straně se rozkládal

Benešov  (BN)
    Doubravice 1.díl