Hrady.cz
Zámek byl kolem roku 1558 přestavěn ze starší tvrze Rožmberkem z Ketře v renesančním slohu. V 17. stol. byl zámeček přestavěn v barokním stylu majitelem Janem Lescourantem. V roce 2001 byl zámek prodán soukromé firmě.
východní průčelí zámku se vstupním renesančním křídlem
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Trojkřídlý zámek ve Štáblovicích se nachází v jižní části vsi, naproti zdejšímu římskokatolickému kostelu sv. Vavřince. Kolem zámku se rozkládá zámecký park, který je stejně jako zámek postupně obnovován. Zámek vlastní soukromý vlastník pan Kamil Kolek, kterému se postupně daří vrátit zámku jeho zašlou slávu.
Zámecký volně řešený park je volně přístupný. Za zámkem náznaky starší francouzské zahrady s podélnou osou.

historie

Tvrz vazalů olomouckého biskupa ve Štáblovicích se poprvé připomíná až k roku 1528. Podle všeho však vznikla patrně dříve. Pozůstatek této tvrze můžeme nejpravděpodobněji najít na západním konci severního křídla současného zámku. Jedná se o útvar 12 x 9 m oddělený výraznou stavební spárou. Renesanční obdélnou patrovou tvrz zřídil leník (1558–1608) Kašpar Rotmberk z Ketře. Ten připojil starší tvrz k novému renesančnímu křídlu a vytvořil tak

Jan P. Štěpánek dle M. Plaček: Hrady a zámky Moravy a Slezska, Libri 1997, 21.2. 2009

tvrz přestavěná na zámek