Hrady.cz
Původně tvrz vzpomínaná r. 1480, přestavěná na renesanční zámek v letech 1572 - 1586 za Jiřího Vlka z Konecchlumí. Dříve patrová budova zvýšena o patro při přestavbě r. 2004. Dnes domov důchodců.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 08/2006
Graficke pismenko Obec Slavkov leží při silnici I/46, vedoucí z Opavy na Šternberk a Olomouc. Přibližně uprostřed obce poblíž farního kostela sv. Anny se nachází zámeček z 16. stol. Zámek je sice veřejnosti nepřístupný, ale lze si jej dobře prohlédnou přímo z ulice. Dnes je zde domov důchodců.

historie

První písemná zpráva, která dokládá existenci obce Slavkov pochází z roku 1224, kdy král Přemysl Otakar I. daroval Slavkov městu Opavě. Na katastru se vyskytly četné archeologické nálezy, které dokládají osídlení nejstaršími zemědělci ze začátku neolitu (5000 let p.n.l.). Nejbohatší jsou nálezy dokládající kulturu plátěnickou ze starší doby železné (7. až 6. stol. p.n.l.). Poslední nálezy objevily stopy slovanských osad ze střední a mladší doby

jps7, 24.2. 2005
    Popis zámku
    O vzhledu původní tvrze vzpomínané roku 1480 se mnoho neví ani jak se projevuje v půdorysu zámku. Tvrz na zámeček v renesančním slohu nechal přestavět v letech 1572 - 1586 Jiří Vlk z Konecchlumí, jak je uvedeno na erbovní desce, umístěné dnes na zdi v chodbě zámku. Původně se jednalo o jednoduchou patrovou budovu s klenutým přízemím, které se dochovalo dodnes. Nízká nástavba nad kordonovou římsou vznikla později snad za Sedlnických z Choltic asi

L.P. (Plaček M., Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001), 2.8. 2006

tvrz přestavěná na zámek