Hrady.cz
Rozsáhlá hradní pevnost se složitým stavebním vývojem od 14. do 17. stol. Majetkem řádu německých rytířů od r. 1642.
hrad Sovinec
Hrad, který je výraznou dominantou a z jehož věže můžete majestátně přehlížet krajinu sovineckého přírodního parku, nelze jinak než doporučit.
28.5. 2002

historie

Hrad Sovinec stojí na širokém skalnatém ostrohu nad městečkem Sovincem, jehož osudy byly vždy úzce spojeny se zdejším panským sídlem. V této oblasti se v druhé polovině 13. století, v období vrcholné kolonizace, střetávaly zájmy olomouckých biskupů, kteří z nedalekého lenního statku Húzové kolonizovali předhůří Jeseníků, se zájmy zeměpanskými. Někdy těsně před r. 1333, kdy se uvádí poprvé, si zde bratři Vok a Pavel ze Sovince postavili hrad. Je

popis

Nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál je hrad Sovinec na skalnatém výběžku v horském údolí Nízkého Jeseníku. Hrad založili těsně před rokem 1332 příslušnící rodu, který se od roku 1348 nazýval po hradu „páni ze Sovince". Za husitských válek se Sovinec stal významnou husitskou pevností. Za Pňovských ze Sovince, kteří hrad s panstvím získali roku 1492, byl hrad rozšiřován a upravován. Páni z Boskovic, kteří hrad koupili v roce 1543,

WC, Parkoviště, Svatby, Noční prohlídky
     Bruntál  (BR)