Hrady.cz
Tvrz postavená mezi roky 1566 až 1582, kdy se Hošťálkovy staly samostatným statkem. Za Skrbenských v 60. letech 18. stol. přestavěna na zámek, od roku 1837 v majetku hrabat z Arcu.
severní křídlo zámku s částí nádvoří
© Jan P. Štěpánek 03/2011
Graficke pismenko Obec Hošťálkovy leží v údolím Kobylího potoka při místní komunikace vedoucí z Krásných Louček do Karlovic. V obci kostel sv. Michala. Zámek se nachází asi uprostřed obce v těsném sousedství komunikace a nemůžete jej minout. Vznikl v 17. stol přestavbou tvrze. Od roku 1965 je sídlem ústavu sociální péče pro ženy a proto nepřístupný.

historie

Obec Hošťálkovy se nachází na území historického Slezska. Poprvé je připomínána roku 1281. Původně byla součástí opavského knížectví od roku 1477 panství Linhartovy a roku 1566 se stala samostatným statkem. Roku 1582 přešla do majetku Skrbenských z Hříště. Právě mezi roky 1566 a 1582, kdy je tvrz poprvé připomínána, se předpokládá vznik tvrze. Tvrz byla koncem 17. stol. natolik zpustlá, že ji nechal Jan Kryštof Skrbenský strhnout. Při stavbě

L.P. (Plaček M., Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001), 5.11. 2006

popis

Jedná se o volně stojící trojkřídlou jednopatrovou budovu s mansardovou střechou. Na volných stranách křídel zámku jsou hranolové nástavce nesoucí čtyřboké věžice zakončené lucernou. Ve volných křídlech průjezdy sloužící jako vstup. Ve středu západního průčelí je balkónový portikus na hranolových pilířích. Zámek má jednotnou strohou fasádu a je obklopen parkem.

tvrz přestavěná na zámek
     Bruntál  (BR)