hrad Sokolov

Sokolohrad (u Chotěboře)
Téměř zaniklý hrad založený asi v 2. pol. 14. stol. Kolem roku 1404 v majetku loupež. rytířů Jana z Chotělic a Pavla Hubenky ze Zišova, r. 1407 hrad obl. král. vojskem a zpustl po tomto obležení či v násl. husit. obd. R. 1456 pustý.
Sokolhrady - hurá na vyhlídku
Graficke pismenko Z hradu se nedochovalo nic. Jen vysoká skála na níž byl vystaven je svědkem přítomnosti malého hrádku. Procházka údolím Doubravy rozhodně však stojí za to. Ze zastávky Bílek u Havlíčkova Brodu 2,5 km po zelené turistické značce.
28.5. 2002

historie

Hrad Sokolov, nazývaný také Sokolohrady, stával na skalnatém ostrohu při pravém břehu řeky Doubravy mezi vesnicemi Bílkem a Libickou Lhotkou. Sotva znatelné zříceniny hradu jsou ukryty v hustém lese v blízkosti skály zvané Čertův stolek. Asi 10 m od cesty vedoucí od Bílku směrem k řece býval první příkop, který v polokruhu obklopoval předhradí s dvorem a oběma konci ústil do Doubravského údolí. Za ním se rozkládal druhý, mnohem hlubší příkop,

nepatrné zbytky zdí
     Havlíčkův Brod  (HB)