Hrady.cz
Původní renesanční zámek nechal vystavět v r. 1596 Hynek Bruntálský z Vrbna. Rozšířen v 50. letech 17. st. V 60. letech 19. století za Hatzfeldů - Weissweilerů přestavěn novobarokně s pseudoempírovými prvky. Po roce 1945 se stal majetkem státu.
čelní pohled na zámek

Kov ve městě

Graficke pismenko V roce 2011 se Lipník nad Bečvou stává hostitelem konference Kruhu evropských kovářských měst. Koná se také už 7. ročník sezonní exteriérové výstavy kovářského umění v ulicích města KOV VE MĚSTĚ. Už jedenáct kovaných plastik je ve městě umístěno natrvalo.
Až do 14. srpna je možné v nové zámecké galerii Konírna vidět výstavu Město Lipník v proměnách staletí.
Magdalena Gladišová , 15.2. 2011

turistické

Zámek v Lipníku je obdélná pozdně klasicistní dvoupatrová budova s pozdějšími přízemními bočními křídly v okrajové části města. Navazuje na areál piaristického kláštera a kostela sv. Františka Serafínského. Nyní jsou v zámku umístěny úřady a služby. Zámek je opraven a vyniká okrově žlutou fasádou.
    Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M. Plaček), Města a městečka (K.Kuča), jps7, 21.2. 2005
    Průvodcovská služba
    Střešní zahradu, zámecký park i další památky v Lipníku nad Bečvou si můžete projít s průvodcem, a to od května do září, denně mimo pondělí. Prohlídka odchází vždy v 10:00 a 14:00 hodin od Turistického informačního centra (náměstí T. G. Masaryka 13, v průchodu). S průvodcem se dostanete i do památek, které nejsou jinak přístupny (zvonice, synagoga), a to zdarma. Délka prohlídky je 1 - 2 hodiny podle zájmu turistů. Provádí se skupinky min. 3

Magdalena Gladišová (doplněno redakcí, r. 2013), 14.4. 2008
    Střešní zahrada je otevřena pro veřejnost od 1. dubna do 31. října denně mimo pondělí, v úterý - pátek od 10 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 18 hodin. V případě, že intenzivně prší, není možné na střešní zahradu vstupovat, ale je možné si ji prohlédnout z přístupového schodiště.
    Magdalena Gladišová, 15.4. 2008

Střešní zahrada u zámku
    Podle projektu stavitele Zürka vznikla i technicky zajímavá a dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla – přeměna v zahradu, propojenou pomocí můstku s bývalým salónkem v jihozápadním nároží. V době svého vzniku to byla první střešní zahrada v zemích severně od Alp. První návrhy střešní zahrady jsou spojeny právě se stavitelem Zürkem a zahradníkem Ferdinandem Wenzlem. V letech 1910 - 1911 byla vybudována

Magdalena Gladišová, 14.4. 2008

Občerstvení, Parkoviště, Svatby, Samostatné prohlídky