Hrady.cz
Výletní restaurace v podobě novorenesančního zámečku byla postavena r. 1863 (arch. V. I. Ullmann) na místě letohrádku Belvedér z r. 1715. R. 1891 zahájila u zámečku provoz letenská lanovka a Křižíkova elektrická dráha. Po 2. sv. válce zámeček chátral. R. 2001 zrekonstruován současným nájemcem Nonet.
Graficke pismenko Zámeček na Letné býval dříve proslavený svojí restaurací. Dodnes se zde pořádají koncerty, rauty, svatby apod. Před ním je zahrádka k letnímu posezení, taneční parket, ale hlavně nádherný výhled dolů na pravý břeh Vltavy. V této novorenesanční stavbě z roku 1863 od Vojtěcha Ignáce Ullmanna najdete kromě většího sálu několik menších salónků. Při východní straně můžete vystoupat až do nízké čtverhranné věže.

turistické

Přímo před zámečkem byla při příležitosti Jubilejní zemské výstavy zbudována první lanovka u nás (viz heslo "Lanovka na Letnou"), stejně tak zde začínala první tramvaj v Praze (Křižíkova elektrická dráha), která odtud pokračovala až k výstavišti. Další technická zajímavost je k vidění za zámečkem - od roku 1894 zde je kolotoč s dřevěnými koníky, nyní památkově chráněný.
    Mass, Turyna Petr, 2.3. 2005
    Čtyři restaurace Letenského zámečku: Brasserie Ullmann - moderně upravený interiér, gastronomie ve středozemním duchu. Restaurant Belcredi - příjemné staromódní prostředí, prvotřídní kuchyně. Salónek ve věži - salonek v nejvyšším patře věže Letenského zámečku s jediným stolem pro 6 osob. Zahradní restaurace - k posezení pod širým nebem, krásná vyhlídka na Prahu, občerstvení: grill, pizza, možnost uspořádání zahradní party s barbecue.
    4.3. 2012

historie

Novorenesanční zámeček byl postaven r. 1863 jako výletní restaurace návštěvníků Letenských sadů, založených v pol. 19. stol. Zámeček byl postaven na místě vyhlídkového letohrádku Belvedér z r. 1715, postaveného Františkem Valdštejnem. Letenský zámeček byl postaven podle návrhu architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna ve stylu italské předměstské vily. Restaurace se brzy stala velmi oblíbeným místem. Při příležitosti Jubilejní zemské výstavy r.

Praha 7-Holešovice
    Další ostatní