Hrady.cz
Opevnění, založené ve 14. stol. Ronovci a vypálené r. 1639 Švédy. Koncem 17. stol. nedokončená stavba barokního kláštera, která se stala působištěm poustevníků. Po zrušení poustevny Josefem II. upravili Kinští objekt na romantické výletní místo.
Graficke pismenko Vydejte se do Nového Boru a pak 4 km do vesnice Sloup v Čechách a naleznete jedinečný skalní hrad nazývaný Sloup. Tento komplex tesaných místností a chodeb Vás dozajista uchvátí.
28.5. 2002

turistické

Osamocený skalní suk trčící do výše 30 m nad okolní krajinu lákal pro svojí přirozenou obranyschopnost již odedávna. Posádku bylo v rámci středověkého válečnictví snadnější vyhladovět než dobýt přes soustavu rybníků, vodního příkopu s padacím mostem a hlavně přes jedinou přístupovou cestu – uzoučké schodiště, kudy prošel pouze jeden válečník za druhým. Přírodní "hradby" pískovcové skály jsou 100 m dlouhé a 60 m široké, uvnitř ukrývají systém

Mass, Turyna Petr, 27.6. 2005
    Prohlídka je možná s průvodcem (45-60 min) nebo samostatně, max. počet návštěvníků 50 osob, pro skupiny se doporučuje rezervace předem.

historie

Pozoruhodný skalní hrad Sloup, stojící kdysi na okraji rozsáhlých hvozdů, vděčil za svůj vznik dvěma okolnostem. Jednak tudy probíhala stará solní cesta z Míšně přes Lipou do Žitavy, jednak sama příroda nabízela výhodné místo v podobě mohutného osamoceného pískovcového bloku, sloupovitě vystupujícího do výše 33 metrů z širokého údolí. Kolmé stěny, které daly skalisku jméno snad již za srbských Milčanů, předurčovaly náhorní plošinu, měřící v

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Svatby, Samostatné prohlídky
    Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)