Hrady.cz
Barokní roubený kostel byl postaven r. 1766 na místě předchozího kostela, také dřevěného, zničeného častými povodněmi (zmiňovaný r. 1679). R. 1970 nahradila šindelová střecha původní dehtovou lepenku. R. 1900 instalovány nové varhany. V l. 1966-67 kostel generálně opraven. R. 1970 opravena střecha.
dřevěný kostelík v Albrechticích
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Hlavní pamětihodností Albrechtic u Českého Těšína je malebný dřevěný kostel zasvěcený sv. Petru a Pavlovi. Roubená stavba byla postavena v barokním slohu v roce 1766. Tento jednolodní filiální kostel se čtyřbokou vstupní věží, ukončenou cibulovou barokní plechovou bání, je postaven z mohutných dubových klád pobitých jedlovými fošnami, a se šindelovou střechou. Interiér kostela je plochostropý. Kostelík nalezneme v areálu místního hřbitova.

Historie dřevěného kostelíka v Albrechticích
    Současný dřevěný barokní kostelík, stojící na hřbitově, patří k několika málo dřevěným stavbám tohoto druhu, které se na Těšínsku zachovaly. Tento kostelík byl vystavěn v roce 1766 místo předchozího kostela, také dřevěného, který byl poničen častými povodněmi. O předchozím kostele fryštátský děkan Chalik napsal v roce1679 že "byl pěkně postavený (mundo fabricata)". V tomtéž roce zničila povodeň kostel i polovinu přilehlého hřbitova. Z

Webové stránky Římskokatolické farnosti v Albrechticích u Českého Těšína, 22.9. 2007

Karviná  (KA)