Hrady.cz
Renesanční dřevěný kostel byl postaven r. 1739 na místě pův. dřevěného kostela z r. 1360 (r. 1654 zmiňován jako velmi sešlý). Interiér kostela je vyzdoben jedinečnými původními malbami z doby stavby kostela (nalezeny r. 1952) – jediný takový kostel v Čechách. V 90. l. 20. stol. byl zrekonstruován.
Západní průčelí kostela se štíhlou zvonicí v čele
Graficke pismenko Nejstarší a zároveň nejvýznamnější pamětihodností Petrovic u Karviné je dřevěný kostelík Nanebevstoupení Páně v Dolních Marklovicích z roku 1739. Nachází se na v centru obce na mírném návrší, obklopený hřbitovem. Byl postaven na místě původního dřevěného kostela zasvěceného sv. Mikuláši. První zmínka o tomto kostelu je z roku 1360. Objekt byl v devadesátých letech restaurován a při těchto pracích zde odkryli nástěnné malby s květinovými motivy a stylizovanými vázami s řadou drobných kvítků zcela ojedinělé ve Slezsku i na celé Moravě. Kostel je trámový, nikoli pobitý dřevěnými prkny jako např. kostel v Albrechticích. Na ...

Karviná  (KA)
    Dolní Marklovice