Hrady.cz
Barokní zámek v Doubravě pochází z r. 1760. Bývalý majetek OKD sloužil jako sklady, kanceláře a byty. Dnes se nachází ve špatném stavu.
Pohled na budovu zámku a na žalostný stav zámecké zahrady.
Graficke pismenko Zámek v Doubravě vystavěl ve druhé polovině 18. století v barokním stylu majitel tehdejšího statku Richard Mattencloit. Je to jednoduchá bloková stavba obdélného půdorysu s mělkým rizalitem v přední a zadní části průčelí. Přízemní místnosti jsou ukončeny zrcadlovou klenbou, prostory v prvním patře mají ploché stropy. Zámek dnes bohužel patří společnosti Ostravsko-karvinské doly, která jej v r. 1965 opravila a používá budovu jako sklady, kanceláře a byty. K dnešnímu dni je zámek zcela bez zájmu majitele a je velmi zanedbaný.
jps7, 8.2. 2005

turistické

Zámek Doubrava (č. p. 1) se nachází v nevelké stejnojmenné obci, která leží mezi Orlovou a Karvinou. Patrový barokní dvůr v prostém zemanském stylu, který je umístěn na menším návrší, nechal postavit roku 1760 František Ludvík. Z čelní a zahradní strany byly na fasádě umístěny symetrické rizality, členěné přesně uspořádanými pilíři podpírajícími trojúhelníkové štíty, původně i s erby majitelů. Zpočátku byla stavba opatřena mansardovou střechou.

Miroslav BITTER (podle - M. Makowski: Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku, Regio 2005), 1.2. 2009

Poklad na zámku v Doubravě
    Na pruské straně naloupil Ondráš se svými zbojníky veliké bohatství, proto se na zpáteční cestě ku Frýdku zastavil na doubravském zámku u barona Mattencloita. Baron Mattencloit byl zastáncem chudých a utiskovaných, proto prý byli zbojníci na jeho zámku milostivě přijati a na čas zde mohli ukrýt svou kořist. Baron svolil, aby Ondrášova tlupa ukryla v zámeckém sklepení velkou železnou truhlu, uzamčenou na velký zámek. Když chtěl baron později

web, 10.2. 2005
    O Jurášově smrti
    Juráše prý chytili někde u Nového Jičína. V Jičíně jej uvrhli do městské šatlavy a pak jej chtěli oběsit na šibenici. Jako každému odsouzenci mu splnili poslední přání. Juráš proto mohl zavolat do davu, který se kolem šibenice shromáždil: "Je tady někdo z Dombrové (Doubravy)?" Když se nikdo nepřihlásil, Juráš vytáhl od pasu velký klíč a hodil jej mezi lidi. Kat podtrhl žebřík a už nebylo zbojníka Juráše mezi živými. Doubravané tam byli, měli

Karviná  (KA)
    Doubrava