Den boje za svobodu a demokracii

hrad Skály

u Jimramova; Štarkov
Zřícenina hradu, postaveného Archlebem z Kunštátu. Prvně zmiň. r. 1384, kdy Archleb hrad postoupil synu Erhardovi a bratru Janovi. R. 1447 hrad získala Erhardova dcera Žofka, r. 1448 jej koupil pernštejnský purkrabí Vaněk. Pro jeho loupeživé chování byl hrad r. 1456 pobořen. Nebyl obnoven a zpustl.
Oválná věž
Oválná věž, pohled od jihu
© Roman Řezáč 03/2003
Graficke pismenko Zřícenina hradu se nachází mezi skalami na kopci nad Novým Jimramovem, asi 12 kilometrů od Nového Města na Moravě. Můžete se k ní dostat z Jimramova, kratší cestou po silnici směrem na Sněžné nebo delší cestou po červené či modré turistické značce, přičemž modrá značka vede okolo skály zvané Prosička, ze které je pěkný výhled do okolního kraje. Pokud půjdete po silnici, tak v Novém Jimramově narazíte na již zmíněnou červenou značku a budete po ní pokračovat po silnici až na konec dědiny, kde za mostem přes řeku odbočíte doleva (pořád po červené značce) do kopce. Po zdolání kopce se před vámi objeví skalka a za ní na další skále již uvidíte zbytek oválné věže. ...
7.1. 2003

historie

Městečko Jimramov bylo založeno při česko-moravských hranicích v klínu řeky Svratky za kolonizace ve 13. století. V roce 1392 se zde připomíná tvrz se svobodným dvorem, mlýnem a rybníkem. V 15. století náležela tvrz Pernštejnům, z nichž Vilém z Pernštejna vytvořil z držav na Jimramovsku a Novoměstsku novoměstsko-jimramovský statek. V r. 1588 prodali Maxmilián a Jan z Pernštejna Jimramov Pavlu Katharýnovi z Katharu, který si zvolil Jimramov za

Někdejší hrad Skály v blízkosti vesnice Javorku vybudoval na mohutné skále Archleb z Kunštátu, který jej v r. 1384 postoupil synu Erhardovi a bratru Janovi. Jan snad brzy zemřel, neboť v dalších zápisech se objevuje jenom Erhard s přídomkem ze Skal. Zastával úřad nejvyššího moravského sudího a za něho byly hrad i panství v opravdovém rozkvětu. Po jeho smrti, po r. 1415, nastaly o hrad spory, neboť v r. 1420 žalovala jeho dcera Žofka, provdaná za

Žďár nad Sázavou  (ZR)