Hrady.cz
Barokní stavba z roku 1736 nahradila původní dřevěný kostel vsi Karviná. Důsledkem hlubinné těžby uhlí ve 20. století poklesla o 36 m a naklonila se, díky zabezpečení základů je jednou z mála budov, které připomínají někdejší hornické město.
V zimě a ve smogu
Graficke pismenko Kostel sv. Petra z Alkantary je znám pod pojmem "šikmý" kostel v Karviné. Tato oblastní rarita stojí v místě, kde došlo během 40 let minulého století k poklesu půdy o 36 m, pokles způsobil úklon kostela o 6,8° na jih od svislé osy. Tento sklon je vizuelně velmi zřetelný. Kostel stojí v místě centra původního města Karviná, dnes Doly. Byl postaven v roce 1736 v barokním slohu a zasvěcen sv. Petru z Alkantary. Po zahájení těžby uhlí roku 1874 bylo pod ním vytěženo uhlí z 27 slojí o celkové mocnosti 52,80 m. Kostel je dnes mementem bývalé doby, honby za uhlím bez ohledu na krajinu, sídla, památky a hlavně lidi. ...
jps7, web, 8.2. 2005

Hrobky Staňků a Fornerů
    Vlastní kostel, který byl jako jediný zachován z historického centra a dominant někdejší staré Karviné, dnes obce Doly, doplňuje soubor dvou architektonicky významných objektů - rodových hrobek. Novogotická hrobka patří karvinskému rodu Staňků a druhá, novorenesanční, připomínající staré římské stavby, patří rodu Fornerů. Obě dvě hrobky byly postaveny ke konci 19. století v areálu někdejšího starého hřbitova kolem kostela sv. Petra. Okolí hrobek